Alcoholvergiftiging bij jongeren en kinderen
Kinderen en jongeren kunnen sneller een alcoholvergiftiging krijgen. Alcoholvergiftiging komt het vaakst voor bij jongens onder de 18. Hoezo is dat? En wat kun je als ouder doen als je kind een alcoholvergiftiging heeft gehad? Lees hier meer.
Jongeren zijn kwetsbaarder
Jongeren en jongvolwassene zijn kwetsbaarder als het gaat om alcohol drinken. Hun lichaam is namelijk minder gewend aan alcohol. Van de jongeren zijn de meisjes extra kwetsbaar. Zij hebben namelijk minder vocht in hun lichaam. Daardoor is de hoeveelheid alcohol in je bloed al snel te hoog en lopen zij meer risico.
Ook de grootte van de hersenen (hersenvolume) speelt een rol. Kinderen hebben een groter hersenvolume in verhouding tot de rest van hun lichaam dan volwassenen. Bij kinderen van 3 jaar zijn de hersenen bijvoorbeeld een kwart van hun lichaam. Ook als iemand 16 jaar is, is diegene nog niet volgroeid. De hersenen zijn dan ongeveer een zesde tot een achtste deel van het lichaam. Pas als iemand ongeveer 24 jaar is, zijn de hersenen uitgegroeid. Ze zijn dan een achtste deel van het lichaam. Daardoor komt er bij jongeren een relatief groot deel van de alcohol in de hersenen terecht. Daarom krijgen jongeren sneller een alcoholvergiftiging.
> Lees hier wat een alcoholvergiftiging is
Zoete mixdrankjes zijn gevaarlijk
Jongeren drinken graag alcoholische drankjes die zoet zijn. Bijvoorbeeld Likeur 43 en Smirnoff-Ice. En ook mixdrankjes zoals Bacardi-Cola (Baco), Jagerbomb en Wodka Red Bull. Omdat deze drankjes zoet zijn, proef je de alcohol minder goed. Daardoor worden deze drankjes soms gedronken alsof het limonade is. Toch zit er veel alcohol in deze drankjes, tussen de 5% en 15%. Je kan dus zonder dat je het doorhebt snel te veel drinken. Bovendien kan in mixdrankjes of cocktails die je zelf maakt meer alcohol zitten dan in een standaardglas, doordat je meer sterke drank in het drankje doet dan hoort. Vooral voor jongeren kan dit erg gevaarlijk zijn. Zij hebben vaak minder kennis over alcohol en voelen minder goed aan dat ze dronken worden
Cijfers
Jongeren tussen de 18 en 25 drinken relatief vaak ‘overmatig’ (ruim 9%). Overmatig drinken betekent meer dan 14 glazen (bij vrouwen) of 21 glazen (bij mannen) per week drinken.
Jongeren worden vaker met een alcoholvergiftiging geholpen op de spoedeisende hulp (SEH) in het ziekenhuis dan oudere mensen. In 2019 werden in totaal 2.900 jongeren onder de 25 jaar met een alcoholvergiftiging behandeld. Hiervan waren 1.400 jongeren onder de 18 jaar. Meer dan de helft van deze jongeren (61%) werd daarna in het ziekenhuis opgenomen.
> Lees hier meer cijfers over alcoholgebruik bij jongeren.
Wat kan ik als ouder doen?
Maak je je zorgen om het drankgebruik van je kind? Of heeft je kind een alcoholvergiftiging gehad? En weet je niet goed hoe je hier mee om kunt gaan? Deze tips kunnen jou en je kind helpen:
- Probeer op een rustige manier met je kind te praten. Met begrip kom je verder dan met boosheid en verwijten.
- Voer een goed gesprek en stel duidelijke regels vast voor de toekomst. Veel kinderen die eerder werden opgenomen in een ziekenhuis, zijn hierdoor gestopt met alcohol drinken.
- De beste afspraak is NIX18: geen alcohol voor het 18e levensjaar. Alcohol is namelijk extra schadelijk voor kinderen.
- Neem contact op met degene die het kind de alcohol heeft gegeven. Wijs deze persoon of personen op hun gedrag.
- Breng de school van je kind op de hoogte, want daar is je kind vaak. De medewerkers van de school kunnen dan ook goed opletten op het gedrag van je kind.
- Houd er rekening mee dat andere kinderen kunnen gaan roddelen over je kind. Daardoor kan je kind zich buitengesloten, alleen en verdrietig voelen.
- Je kunt om een adviesgesprek bij een preventiewerker van een instelling voor verslavingszorg in jouw buurt vragen. Zij kunnen met je meedenken en tips geven over hoe je tijdens de opvoeding kunt omgaan met het alcoholgebruik van je kind.
- Zoek contact met ouders die hetzelfde meemaken, voor steun en tips.
> Lees meer tips over een gesprek over alcohol voeren met je kind
> Lees meer over alcohol en opvoeding in onze flyer voor ouders (pdf)
Heb je vragen of maak je je zorgen over jezelf of iemand anders? Je kunt dan bellen, mailen of chatten met de Alcoholinfolijn.