Alcohol en zelfmoord
Alcohol speelt vaak een rol bij zelfmoord. Bij 1 op de 3 mensen die een zelfmoordpoging doen, is bijvoorbeeld ervoor alcohol gedronken. Wat alcohol en zelfmoord met elkaar te maken hebben lees je op deze pagina. Je leest ook waar je hulp en advies kunt krijgen over dit onderwerp.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand?
Deel je gedachten en zorgen en bel naar 113 of 0800-0113 (gratis).
Je kunt ook met 113 chatten. 113 is altijd bereikbaar.
Praten helpt.
Is er nu gevaar? Bel dan 112.
Wat is zelfmoord?
Zelfmoord betekent dat iemand zichzelf doodt. Andere woorden voor zelfmoord zijn suïcide en zelfdoding. Of: ‘een einde aan je leven maken’.
Waarom kiest iemand voor zelfmoord?
Mensen kiezen niet zomaar voor zelfmoord. Vaak zijn ze al lange tijd depressief, angstig, ongelukkig of eenzaam. En vaak hebben ze problemen waar ze geen oplossing voor weten. Bijvoorbeeld schulden, relatieproblemen of een verslaving.
Het leven wordt te zwaar en ze hebben geen hoop meer dat het beter wordt. Mensen kunnen zich dan zo wanhopig voelen dat ze gaan denken aan zelfmoord.
> Lees meer over zelfmoord op 113.nl
Het verschil tussen zelfmoordgedachten, een zelfmoordpoging en zelfmoord
Iemand die denkt aan zelfmoord, heeft zelfmoordgedachten. Sommige mensen met zelfmoordgedachten maken ook plannen voor zelfmoord.
Een deel van deze mensen voert deze plannen uit. Dat heet een zelfmoordpoging doen.
Niet iedereen die een zelfmoordpoging doet, overlijdt. Alleen als iemand door een zelfmoordpoging overlijdt, noem je dat zelfmoord.
Alcohol verlaagt de drempel voor zelfmoord
Mensen met zelfmoordgedachten doen sneller een zelfmoordpoging als ze alcohol hebben gedronken.
Hoe dat komt lees je hieronder:
- Alcohol maakt je emotioneel
Als je alcohol drinkt, kan je stemming snel omslaan. Je kunt je bijvoorbeeld opeens verdrietig, angstig, boos of wanhopig voelen. Die emoties kunnen door alcohol ook extra zwaar voelen.
- Door alcohol lijken je problemen groter
Door alcohol kun je niet meer goed nadenken. Hierdoor lijken problemen veel groter en zwaarder dan ze misschien zijn. Het wordt moeilijker om oplossingen te bedenken.
- Door alcohol heb je minder remmingen
Door alcohol doe je dingen zonder na te denken over de gevolgen. Ook voel je je vaak minder bang met alcohol op. Daardoor doe je sneller dingen die je nuchter niet zomaar zou doen.
- De dag nadat je hebt gedronken voel je je vaak nog slechter
Meestal komt dat doordat je een kater hebt. Door een kater kun je je angstig, onrustig, verdrietig of depressief voelen. En door een kater voel je je sneller geïrriteerd. Dat kan ook komen doordat je slechter slaapt als je alcohol hebt gedronken.
Mensen met zelfmoordgedachten kunnen zich door alcohol zo slecht voelen, dat ze denken dat zelfmoord de enige oplossing is. En omdat je door alcohol minder remmingen hebt, doen mensen sneller een zelfmoordpoging als ze gedronken hebben.
? Wetenschappelijke verdieping voor professionals? Bekijk de pagina over dit onderwerp op Expertisecentrum Alcohol
Alcoholverslaving, andere problemen en zelfmoord
Zelfmoord komt meer voor onder mensen met een alcoholverslaving dan bij mensen zonder alcoholverslaving1Zoals te lezen in dit onderzoek.. Dit komt omdat mensen met een alcoholverslaving vaak ook nog andere problemen hebben.
Voorbeelden van andere problemen:
- een depressie hebben
- eenzaam zijn
- geen huis hebben
- geen werk hebben
- schulden hebben
- relatieproblemen hebben
Sommige mensen met een alcoholverslaving zijn veel gaan drinken omdat ze al problemen hadden. Ze drinken bijvoorbeeld om even niet aan de problemen te hoeven denken. Maar alcohol lost deze problemen niet op en maakt ze zelfs erger. En door een verslaving krijgen mensen er vaak nog meer problemen bij.
Mensen met problemen als eenzaamheid en schulden krijgen sneller zelfmoordgedachten dan mensen zonder deze problemen2Zoals hier te lezen.. Daarom is het belangrijk dat iemand op tijd hulp krijgt bij deze problemen of bij een alcoholverslaving.
> Heb je last van deze problemen? Kijk dan op mentaalvitaal.nl voor hulp en advies.
Stoppen met alcohol en zelfmoordgedachten
Mensen die veel drinken en dan stoppen, kunnen zich snel veel beter voelen. Maar ze kunnen zich in het begin ook vervelend voelen. Soms meteen nadat ze gestopt zijn met drinken, soms pas later. Mensen voelen zich dan bijvoorbeeld angstig, verdrietig of depressief. Of piekeren veel.
Deze gevoelens zijn vaak ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen ontstaan als je lange tijd veel alcohol drinkt en dan stopt met drinken. Je hersenen hebben tijd nodig om eraan te wennen dat je geen alcohol meer drinkt. Hierdoor kan je je rot voelen. Dat gaat weer over.
Vervelende gevoelens na het stoppen met drinken kunnen ook komen doordat iemand problemen tegenkomt die door het drinken zijn ontstaan. Of omdat iemand vervelende gevoelens niet meer kan wegdrinken.
Meestal verdwijnen de vervelende gevoelens vanzelf, maar soms blijven ze een lange tijd. Het kan dan lastig zijn om erop te vertrouwen dat het ooit beter wordt. De gevoelens kunnen zo heftig zijn of zo lang duren dat iemand aan zelfmoord gaat denken.
> Lees op 113.nl meer over stoppen met alcohol en zelfmoordgedachten
Hulp en advies
Advies over alcohol bij zelfmoordgedachten
Voel je je somber, depressief of heb je zelfmoordgedachten? Lees dan dit advies over alcohol.
- Drink geen alcohol. Of doe dat zo weinig mogelijk.
Want met alcohol op lijken je problemen groter. En door alcohol doe je sneller dingen die je nuchter niet zou doen.
> Zo zeg je ‘nee’ tegen alcohol
- Heb je (veel) gedronken en voel je je de dag erna erg slecht? Bedenk dat dit door de kater komt. Een kater gaat vanzelf weer over. En de vervelende gevoelens die daarbij horen ook. Probeer extra goed voor jezelf te zorgen die dag.
- Drink je vaak alcohol? Probeer te minderen of stoppen met drinken. Want minderen of stoppen heeft veel voordelen. Je slaapt bijvoorbeeld beter, je voelt je fitter en je bent vaker vrolijk. Soms merk je dit meteen als je stopt, maar soms kun je je ook eerst wat slechter voelen. Daarom is het goed om hulp te vragen bij het stoppen.
> Meer lezen over hulp bij stoppen of minderen met alcohol
- Ben je gestopt met alcohol en heb je daardoor zelfmoordgedachten? Dan is het belangrijk om erover te praten of hulp te zoeken.
> Praat met 113 over zelfmoordgedachten door het stoppen met alcohol
Praat met iemand van de Alcohol Infolijn
Heb je een vraag of wil je advies over je alcoholgebruik?
Of maak je je zorgen om iemand anders?
Bel, mail of chat met de Alcohol Infolijn.
Je hoeft niet te zeggen wie je bent.
Praten over zelfmoordgedachten helpt
Voel je je erg somber of loop je rond met zelfmoordgedachten? Praat erover. Want praten kan helpen om anders te gaan denken. Dit zijn voorbeelden van mensen met wie je kan praten:
- Iemand die je vertrouwt. Zoals een familielid, vriend of kennis.
- De huisarts. De huisarts is eraan gewend om over moeilijke onderwerpen te praten. En de huisarts weet waar je hulp kan vinden.
- Iemand die werkt bij 113. Bij 113 hoef je niet te zeggen wie je bent. Bel naar 113 met het gratis nummer 0800 – 0113. Je kunt ook chatten. Bij 113 kun je ook vaker met dezelfde persoon praten over zelfmoordgedachten. Dit kan via online therapie of online coaching van 113.
> Vind meer advies bij zelfmoordgedachten op thuisarts.nl
Advies bij zorgen om iemand anders
Maak je je zorgen om iemand anders? Bijvoorbeeld omdat die persoon veel drinkt. Of omdat je denkt dat die persoon misschien zelfmoordgedachten heeft. Spreek je zorgen uit en vraag of die persoon gedachten heeft aan de dood. Zoek samen hulp. Want praten over zelfmoordgedachten helpt.
> Lees op 113.nl wat je kunt doen voor iemand die misschien zelfmoordgedachten heeft