Rijden met een kater: ‘s Avonds drinken, ’s ochtends rijden: kan dat?
Moet je in de ochtend op tijd het verkeer in? Let dan op dat er genoeg tijd zit tussen ’s avonds drinken en ’s ochtends rijden. Anders is je promillage ’s ochtends nog te hoog. Want je lichaam heeft voor ieder glas alcohol 1,5 uur nodig om het af te breken. Je kunt dat niet versnellen. Let vooral op wanneer je uit grote glazen drinkt of speciaalbier drinkt.
Elk glas alcohol kost 1 tot 1,5 uur voor het uit je bloed is
Je lichaam heeft voor ieder glas alcohol 1 tot 1,5 uur nodig om het af te breken.
Je kunt dit niet versnellen. Ook niet door koffie, een koude douche of door te slapen.
Hieronder geven we voorbeelden van hoelang het duurt voordat meerdere glazen alcohol door je lichaam zijn afgebroken. Je kunt niet voorspellen of je lichaam 1 of 1,5 uur nodig heeft om een glas alcohol af te breken. Daarom gaan we steeds uit van 1,5 uur.
> Lees hier meer over hoe je lichaam alcohol afbreekt
Mag ik al weer rijden?
Mensen hebben soms niet in de gaten dat er te weinig tijd tussen zit tussen het drinken ’s avonds of ’s nachts en het rijden ’s ochtends. Ze rijden dan ‘s ochtends met te veel alcohol in hun bloed in een auto of op een scooter. Die alcohol die je dan nog in je bloed hebt, noem je restalcohol. Door die restalcohol kun je een ongeluk krijgen en kun je strafbaar zijn.
Voorbeeld: Linda heeft avonddienst en drinkt daarna 4 glazen bier met haar collega’s. Thuis drinkt ze nog een borrel met haar partner. Dit gebeurt tussen 0.00 uur en 2.00 uur ‘s nachts. De volgende dag gaat ze op vakantie en rijdt om 7.00 uur naar Schiphol.
De kans is groot dat ze dan nog alcohol in haar bloed heeft. Want 5 glazen alcohol hebben samen 7,5 uur tijd nodig om af te breken. Vanaf 0.00 uur ’s nachts 7,5 uur optellen is 7.30 uur ’s ochtends.
Zo zorg je dat je ’s ochtends geen alcohol meer in je bloed hebt
Als je weet dat je ’s ochtends op tijd moet rijden, kun je ervoor kiezen om helemaal geen alcohol te drinken. Wil je toch alcohol drinken? Dan kun je 2 dingen doen:
1. Niet te laat op de avond drinken
Als je tot laat doordrinkt, is de kans groter dat er ’s ochtends vroeg nog alcohol in je bloed zit.
Ook als je niet heel veel hebt gedronken. Als je vroeger op de avond iets drinkt, is de kans kleiner dat je ’s ochtends vroeg nog alcohol in je bloed hebt.
Voorbeeld: Jan gaat met zijn collega’s uit eten. Hij drinkt vanaf 18.00 uur 4 glazen bier, 3 glazen wijn en 1 koffie met sterke drank. Dat zijn 8 glazen. Zijn lichaam heeft ongeveer 12 uur nodig om de alcohol af te breken. Vanaf 18.00 uur is dat 6.00 uur ’s ochtends. Dus als hij om 7.00 uur in de auto stapt, heeft hij geen alcohol meer in zijn bloed.
Wat gebeurt er als Jan de meeste drankjes ’s avonds laat drinkt?
Bij de berekening hierboven gaan we er vanuit dat Jan per uur ongeveer evenveel drinkt.
Maar: als hij om 18.00 uur 1 glas bier drinkt en dan pas vanaf 22.00 uur de andere 7 drankjes, dan blijft de alcohol langer in zijn bloed. Het glas bier van 18.00 uur is dan om 19.30 uur afgebroken. En de 7 andere drankjes breekt hij dan af ná 22.00 uur. Voor 7 glazen heeft zijn lichaam ongeveer 10,5 uur nodig. Dus dan is de alcohol pas om 8.30 uur ’s ochtends uit zijn bloed.
2. Letten op hoeveel je drinkt
Je kunt ’s ochtends rijden als je laat op de avond iets hebt gedronken.
Als het maar niet meer is dan je kunt afbreken.
Voorbeeld: Freek drinkt tussen 22.00 uur en 0.00 uur 4 glazen wijn.
Dan is dit om 4.00 ’s nachts ongeveer afgebroken.
Er zit wel een nadeel aan letten op hoeveel je drinkt: het is vaak moeilijker om op te letten hoeveel je drinkt als je al 1 of 2 glazen alcohol hebben gedronken. Door de alcohol van die glazen worden je concentratie en je geheugen minder. Hierdoor drink je al snel meer dan je in de gaten hebt. En vergis je je sneller in hoelang je moet wachten met autorijden.
Door een kater rijd je minder goed
Je kunt dus ’s avonds drinken en toch ’s ochtends zonder alcohol in je bloed rijden.
Maar als je de avond ervoor veel gedronken hebt, zul je minder goed rijden. Ook als de alcohol uit je bloed is. Want als je een kater hebt, ben je moe en let je minder op.
> Lees meer over een kater en hoe je die kunt voorkomen
Door slaapgebrek rijd je minder goed
Als je alcohol drinkt, slaap je minder goed. Je wordt minder uitgerust wakker. Ook als je niet veel gedronken hebt. En als je door het drinken later naar bed bent gegaan, heb je minder slaap gehad.
’s Avonds alcohol drinken zorgt er dus voor dat je minder fit achter het stuur zit. Hierdoor kun je sneller een ongeluk veroorzaken of krijgen.
> Lees meer over alcohol en slaap
Langer wachten bij grote glazen, flesjes en speciaalbier
De afbreektijd van 1 tot 1,5 uur tijd per glas alcohol gaat over gewone glazen. Die noem je standaardglazen.
Als je bij ieder drankje een standaardglas gebruikt, zit er overal dezelfde hoeveelheid alcohol in.
In 100 milliliter wijn zit bijvoorbeeld evenveel alcohol als in 250 milliliter bier.
Grote wijnglazen
Wijnglazen zijn soms zo groot dat er wel 2 of meer standaardglazen wijn in passen.
Bij een vol groot glas wijn drink je eigenlijk 2 of meer glazen wijn.
Dan duurt het wel 2 keer zo lang duren voor het uit je bloed is. Of meer.
Daar moet je dus tenminste 2 keer 1,5 uur = 3 uur voor rekenen.
Ook bier of sterke drank kun je soms in grotere glazen krijgen dan standaardglazen. Vooral bij feestjes thuis gebeurt dit snel.
Flesjes bier
Ook met flesjes bier kun je je snel vergissen. In een flesje zit vaak 330 milliliter. Dat is meer dan in een standaardglas. Als je 3 flesjes drinkt, drink je daarom 4 glazen bier. En die hebben dan niet 4,5 uur, maar 6 uur nodig om af te breken.
Speciaalbier
Speciaalbier kan een veel hoger alcoholpercentage hebben dan gewoon bier.
Bij gewoon bier is het 5% alcohol. Bij speciaalbier kan het soms 9% of hoger zijn.
Ook zit het vaak in een groter glas of in een flesje. Daarom heb je voor speciaalbier vaak veel meer tijd nodig dan 1,5 uur om het af te breken in je lichaam. Dat kan best 3 uur zijn.
> Lees meer over hoeveel alcohol je per glas binnenkrijgt
Wat zegt de wet?
Volgens de wet mag je rijden met een kleine hoeveelheid alcohol in je bloed. Als je je rijbewijs al 5 jaar hebt, mag je nog rijden met een promillage tot 0,5. Dit heeft een man bij ongeveer 2 standaardglazen. De meeste vrouwen krijgen dit promillage bij ongeveer 1,5 glas.
Als je je rijbewijs minder dan 5 jaar hebt, mag je nog rijden met een promillage tot 0,2. Dit is bij mannen ongeveer 1 glas alcohol en bij vrouwen minder dan 1 glas.
Toch is het beter om helemaal geen alcohol in je bloed te hebben als je het verkeer ingaat.
Want ook bij lagere promillages ga je slechter rijden. Daar komt bij dat je misschien toch al korter en minder goed hebt geslapen door de alcohol van de avond ervoor. Je kunt daardoor ook al slechter gaan rijden. Wacht daarom ieder geval tot de alcohol helemaal uit je bloed is voor je weer gaat rijden. En rust liefst zo goed mogelijk uit.
> Lees meer over de regels over alcohol in het verkeer
Ben je benieuwd of je al weer mag rijden?
Bereken het met onze promillage-calculator.