Tips voor een goed gesprek
Een goed gesprek is de eerste stap richting een oplossing.
Vier nuttige tips:
Tip 1: kies een goed moment
Begin niet over het alcoholgebruik en de problemen die jij ervaart, op een moment dat je heel erg boos bent. Of als de ander onder invloed is. Alcohol zorgt voor onvoorspelbare reacties. Bovendien is diegene morgen misschien alweer vergeten wat je hebt gezegd.
Tip 2: vraag naar de voordelen van het gebruik
De drinker heeft voordeel van zijn alcoholgebruik. Zijn naasten niet, en die willen er daarom meestal geen goed woord over horen. Toch is het goed om hier ook naar te vragen. ‘Wat brengt het je? Wat levert het drinken je op? ’Het praten over de voordelen, haalt de spanning uit het gesprek. En het kan helpen om ook over de nadelen te bespreken. Vraag dus ook: ‘Zitten er voor jou ook nadelen aan het drinken? Welke zijn dat?’ Vaak komt de drinker zelf wel met iets. Dan heb je een aanknopingspunt om ook te praten over wat het gebruik voor jou en jouw leven betekent.
Tip 3: wees duidelijk en concreet over waar jij last van hebt
Zeg niet: ‘Ik vind het niet goed dat je zoveel drinkt’. Dat leidt maar al te gemakkelijk tot discussies over wat ‘veel’ is. Of tot vergelijkingen met anderen die nog meer drinken. Maak het concreet: ‘Je wordt luidruchtig als je gedronken hebt, en dat vind ik vervelend’.
Tip 4: gebruik geen loze dreigementen
Je hoeft een dreigement maar een keer niet waar te maken of de drinker neemt je al niet meer serieus. Dreigen gebeurt vaak in een opwelling van woede, verdriet of machteloosheid. Begrijpelijk, maar het werkt niet. Het is beter om iets te bedenken wat je wel kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld: ‘Als je me dronken belt, dan verbreek ik de verbinding’.