Alcoholmedicatie
Er zijn verschillende soorten medicijnen voor mensen die willen stoppen met drinken. Medicijnen zijn echter geen wondermiddel. Geen van deze middelen geldt op dit moment als het beste medicijn. Ze geven allemaal kans op bijwerkingen. Welke dat zijn is te vinden in de bijsluiter.
Alcoholmedicatie is grofweg in drie groepen in te delen: medicijnen tegen ontwenningsverschijnselen, aversiemiddelen en zuchtremmers.
Medicijnen tegen ontwenningsverschijnselen
Deze medicijnen hebben een kalmerende werking en verlichten de lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Ze kunnen alleen door de huisarts of een specialist voorgeschreven worden en mogen niet gecombineerd worden met het drinken van alcohol. Een voorbeeld is chloordiazepoxide (vroeger bekend onder de merknaam Librium).
Bijsluiter Chloordiazepoxide
Aversiemiddelen
Disulfram (merknamen Antabus en Refusal)
Dit middel zorgt ervoor dat je ziek wordt als je alcohol drinkt. Klachten die je kunt krijgen zijn: roodheid van de huid, een warm gevoel, kloppende hoofdpijn, misselijkheid of braken, dorst, transpiratie, bloeddrukdaling en pijn op de borst.
Zuchtremmers of antitrekmiddelen
Naltrexon (merknaam Revia)
Acamprosaat (merknaam Campral)
Deze middelen verminderen de behoefte aan alcohol. Het kan dus drinkgedrag beïnvloeden en terugval voorkomen. Beide middelen moeten op regelmatige basis worden ingenomen.
> Lees meer over naltrexon
> Lees meer over acamprosaat
Nalmefene (merknaam Selincro)
Tenslotte is er sinds 2013 ook het medicijn nalmefene op de markt. Dit middel kan worden voorgeschreven aan mensen die hun alcoholgebruik willen verminderen. Het middel onderdrukt de behoefte aan alcohol. Het medicijn moet worden ingenomen op elke dag dat de drinker een risico op het drinken voorziet.