Advies alcoholgebruik jongeren
Voor jongeren heeft alcohol drinken meer risico’s dan voor volwassenen. Het is daarom het beste om niet te drinken.
Jongeren onder de 18 jaar
Jongeren onder de achttien jaar kunnen beter helemaal geen alcohol drinken. Er is geen veilige hoeveelheid alcohol. Niet voor volwassenen en niet voor jongeren. Maar de risico’s van alcohol zijn voor jongeren nog groter dan voor volwassenen. Daarom heeft de overheid in 2014 verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de achttien jaar.
Dit zijn de risico’s van alcohol drinken voor jongeren:
- Jongeren hebben meer kans om bewusteloos te raken door alcohol. Dat komt omdat ze meestal kleiner en lichter zijn dan volwassenen. Hierdoor wordt het alcoholpromillage bij hen sneller hoog.
- Bij jongeren zijn de hersenen nog niet ‘af’. De hersenen ontwikkelen zich nog verder tot je ongeveer 25 bent. Alcohol kan die ontwikkeling verstoren.
- Als jongeren alcohol drinken kan het op school of bij de studie minder goed gaan
- Begint iemand jong met alcohol drinken? Dan is de kans op verslaving groter. Op dat moment of op latere leeftijd.
- Jongeren hebben door alcoholgebruik meer kans op vervelende seksuele ervaringen of zwangerschappen.
Jongeren van 18 jaar en ouder
Jongeren mogen volgens de wet vanaf achttien jaar drinken. Toch is alcohol drinken dan nog niet veilig. Met achttien jaar zijn de hersenen nog niet uitgegroeid. Dat duurt nog een aantal jaren. Het beste is daarom om nog geen alcohol te drinken. Hoe langer je het uitstelt, hoe beter.
Wie toch alcohol gaat drinken, moet er rekening mee houden dat het lichaam (nog) niet gewend is aan alcohol. Het is dan beter om alleen af en toe een glas te drinken. Zo kun je ontdekken hoe je lichaam en je hersenen reageren op alcohol. De werking van alcohol kan namelijk per persoon en per situatie heel erg verschillen.
> Lees meer over de risico’s van alcohol voor jongeren
Bekijk ook dit filmpje van Hoogleraar Erik Scherder over alcohol en het puberbrein.