Hoe kom je van je verslaving af?
Het is niet eenvoudig om van een verslaving af te komen. Veel mensen drinken veel zonder dat ze beseffen dat ze afhankelijk zijn van alcohol. Pas als men weet dat men problemen heeft met alcohol en ook wil toegeven dat het nodig is om te stoppen met drinken, kan er een verandering ontstaan.
Vaak wijt men in het begin de problemen aan anderen of aan andere zaken dan het drinken zelf: de partner, het werk, spanningen, het verleden etc. Deze zaken kunnen wel een rol spelen bij het ontstaan van drankproblemen, maar toch dient men te beseffen dat alcohol de situatie vaak veel maakt en op den duur het belangrijkste probleem lijkt te worden.
Het is belangrijk te weten dat men een zeer bewuste keuze dient te maken om te stoppen. Voor de meeste drinkers betekent dit dat men voor 100% moet stoppen. Een beetje drinken, of af en toe drinken, leidt vaak tot een terugval waardoor men niet echt van de problemen afkomt.
De omgeving van een probleemdrinker kan een belangrijke rol spelen bij het stoppen met drinken maar vaak doet men dat ondanks de goede bedoelingen juist op een verkeerde manier. Normaal ben je geneigd om iemand die in problemen verkeert met alles te helpen, terwijl iemand die verslaafd is er vooral op moet worden gewezen dat hij of zij zelf de belangrijkste stappen moet zetten.
Belangrijk is dat men niet te snel de moed opgeeft en niet verwacht dat alles in een keer goed zal gaan. Toch is het veel mensen uiteindelijk gelukt om te stoppen.
Er zijn natuurlijk ook hulpverleners die ervaring hebben met mensen met verslavingsproblemen. In elke regio is een Instelling voor Verslavingszorg en er zijn speciale groepen van mensen die elkaar helpen (zelfhulp). Het is ook mogelijk om hulp via internet te krijgen.
Voor meer informatie kun je bellen (of chatten) met een medewerker van de Alcohol Infolijn. Op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur op nummer 0900 1995 (10 ct p/m).