Een collega van mij drinkt tijdens haar werk, wat kan ik doen?
Als mensen drinken op het werk of tijdens werktijd buiten de deur doen ze dat doorgaans stiekem. Iemand weet immers ongeveer wat de consequenties zouden kunnen zijn. Daarom volgt er meestal ook een ontkenning als men erop aangesproken wordt. Terwijl de signalen soms heel duidelijk zijn: iemand ruikt naar alcohol bij voorbeeld, of ziet er duidelijk onder invloed uit.
Als je collega werkzaam is in een sector of beroep waar haar alcoholgebruik direct haarzelf of anderen in gevaar zou kunnen brengen dan is het extra belangrijk dat dit patroon doorbroken wordt. Als zijzelf niet wil luisteren of blijft ontkennen dan zou je een melding kunnen doen bij een vertrouwenspersoon of als die er niet is bij een leidinggevende. Als het hier een leidinggevende betreft kun je overwegen om advies te vragen aan de vertrouwenspersoon van de ARBO-dienst bijvoorbeeld.
Maar ook in het geval dat zij door haar drinken niet direct schade aanricht voor zichzelf of anderen is het toch een zeer onwenselijke situatie. Collega’s zijn dan meestal terughoudend en durven er niet zoveel van te zeggen. Maar toch is het beter als dat wel gebeurt. Dan weet iemand tenminste dat het opvalt bij collega’s en het dus ook op zou kunnen vallen bij de chef. Verder gebeurt het vaak dat collega’s dingen gaan opvangen voor iemand of hem of haar de hand boven het hoofd gaan houden. Dat werkt meestal averechts, want dan ondervindt iemand maar weinig nadeel van zijn drinken, wat daardoor zeker niet minder zal worden.
Voor meer informatie kun je u bellen met de Alcohol Infolijn: 0900- 1995 (10 ct p/m).