Kan het lichaam alcohol omzetten in suiker en zo ja, hoe heet dan deze aandoening?
Veel etenswaren kunnen door het lichaam omgezet worden in suiker (glucose). Dit is geen aandoening, het is een lichaamsfunctie.
In de eerste uren na het drinken van alcohol kan drank met veel koolhydraten, zoals likeuren en zoete rode wijn, een verhoging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Ook kan bij alcoholisten de hormonen cortisol en adrenaline verhoogd aanwezig zijn. Deze hormonen hinderen het effect van insuline, dat suikers in het lichaam afbreekt. Hierdoor komen meer suikers in het lichaam.
Alcohol werkt in latere instantie in het lichaam ook bloedsuikerverlagend. Doordat men alcohol drinkt kan het lichaam meer insuline aanmaken. Hierdoor wordt meer suiker afgebroken. Verder produceert de lever nog hoognodige suikers. Als men veel alcohol drinkt, geeft de lever de voorkeur aan het afbreken van alcohol. Hierdoor wordt minder suiker geproduceerd.
Vaak heeft alcohol voelbaar een bloedsuikerverhogend of bloedsuikerverlagend effect bij mensen die diabetes (suiker) hebben.