Alcohol en depressie
Alcohol kan leiden tot sombere gevoelens en depressie. Ook kan alcohol sombere gevoelens of een depressie versterken, als je er al last van hebt. In dit artikel leggen we uit wat alcohol en depressie met elkaar te maken hebben.
Wat is een depressie?
Bij een depressie ben je langer dan twee weken somber of heb je minder plezier en interesse in dingen. Ook kun je last hebben van de volgende klachten:
- Je eet minder of juist meer, of je gewicht verandert
- Je bent onrustig of juist traag
- Je slaapt slecht of juist heel veel
- Je bent vermoeid of hebt minder energie
- Je kan je slecht concentreren of kan moeilijk beslissingen nemen
- Je voelt je waardeloos en schuldig
- Je denkt aan zelfmoord
Een depressie heeft veel invloed op je dagelijks leven.
Twijfel je of je een depressie hebt? Doe dan de depressietest. Je krijgt een beeld of je last hebt van depressieve klachten. Heb je al een tijdje last van sombere gevoelens en gaan die maar niet weg? Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld via je huisarts.
> Lees meer over depressie op mentaalvitaal.nl
Denk je aan zelfmoord?
Soms kun je je zo slecht voelen dat je niet verder wilt leven. Als dat zo is, neem dan contact op met 113 zelfmoordpreventie. Je kunt geheel anoniem met 113 bellen en chatten.
Bel gratis 0800-0113 of chat
Waarom voel ik mij somber na het drinken?
Van alcohol drinken kun je je somber voelen. Als je moe, verdrietig of somber bent en je drinkt alcohol, dan voel je je eerst waarschijnlijk juist beter. Maar je kunt tijdens de kater erna juist extra moe, verdrietig of somber worden. Dit is vervelend, maar het betekent niet meteen dat je een depressie hebt.
Als je je ook nog angstig en gespannen voelt en veel zit te piekeren worden deze klachten ook welk eens ‘hangxiety’ genoemd.
> Lees hier meer over alcohol en angst
Alcohol en depressie
Alcohol drinken en depressie staan sterk met elkaar in verband. Alcoholverslaving komt vaker voor bij mensen die depressief zijn dan bij mensen die niet depressief zijn. Het is niet aangetoond dat veel alcohol drinken een depressie veroorzaakt. Maar als iemand al last heeft van depressieve klachten, kan het zijn dat deze erger worden en langer duren als diegene ook (veel) alcohol drinkt. Het kan ook zo zijn dat iemand meer risico loopt op een alcoholverslaving én op een depressie. Dit kan gebeuren als iemand last heeft van een stressvolle omgeving, weinig sociale steun heeft en slecht over zichzelf denkt.
Als je je somber of depressief voelt, zal alcohol er aan het begin voor zorgen dat je je iets beter voelt. Je voelt je vrolijker en minder gespannen of gestrest. Je zorgen zijn voor een kort moment verdwenen. Maar door de alcohol kan de depressie daarna juist erger worden. Als reactie daarop drinken mensen soms nog meer, om hun depressieve gevoelens te onderdrukken. Zo ontstaat een neerwaartse spiraal, een cirkel waar je niet of moeilijk uitkomt. Je gaat alcohol drinken om je minder slecht te voelen nadat je alcohol gedronken hebt.
Hoe langer je veel alcohol drinkt, hoe meer kans je hebt op een depressie. Ook is de kans groter dat je verslaafd raakt of depressieve klachten krijgt, als je op jonge leeftijd begint met alcohol drinken. Daarnaast is veel drinken op jonge leeftijd ook schadelijk voor je lichamelijke gezondheid.
Kan ik een depressie krijgen als ik stop met alcohol drinken?
Als je gewend bent aan veel alcohol drinken, kan stoppen met drinken moeilijk zijn. Je lichaam moet er dan aan wennen dat het geen alcohol meer krijgt. Als je je na het stoppen eerst slechter voelt, onthoud dan dat het daarna steeds beter wordt.
Soms drinken mensen ook om vervelende emoties of onverwerkte gebeurtenissen in hun leven te vergeten of te onderdrukken. Als iemand dan stopt met drinken kunnen die emoties weer omhoog komen. Dit kan depressieve gevoelens veroorzaken. Hulp van een huisarts of psycholoog kan hierbij helpen.
De meeste ontwenningsverschijnselen gaan na een paar dagen vanzelf over. Drink je meer dan 8 glazen alcohol per dag? Dan is het een goed idee om je huisarts te vertellen over het stoppen met drinken. Hij of zij kan je helpen met een afbouwschema, medicijnen of andere hulp. Op onze pagina Stoppen of minderen met het drinken van alcohol kun je alles lezen over stoppen of minderen. Hier vind je tips, informatie en verwijzingen naar professionele hulp en begeleiding.
Heb je een vraag over stoppen of minderen? Of heb je wat steun nodig bij het volhouden om niet te drinken? Neem dan (anoniem) per telefoon, chat of e-mail contact op met onze Alcohol Infolijn.
Alcohol en antidepressiva
Als je antidepressiva gebruikt kun je het beste geen alcohol drinken. Van alcohol kunnen de bijwerkingen van antidepressiva erger worden. Als je bijvoorbeeld versuft raakt als bijwerking van de antidepressiva, kan alcohol drinken dit erger maken. Ook als je hier niets meer van merkt omdat je gewend bent geraakt aan het medicijn, kun je door het gebruik van alcohol erg suf worden.
Slik je antidepressiva omdat je depressief of angstig bent? Dan is het af te raden om (veel) alcohol te drinken. Alcohol kan de depressiviteit en angsten namelijk versterken of terug laten komen. Het beste is om je alcoholgebruik te bespreken met je huisarts. Die geeft je tips en informatie over de combinatie van alcohol en antidepressiva.
Hulp bij stoppen met drinken en hulp bij depressie
Stoppen of minderen met alcohol heeft veel voordelen, zeker als je je somber of depressief voelt. Wil je stoppen met alcohol drinken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je last van depressieve klachten, die langer dan twee weken aanhouden? De medewerkers van de Alcohol Infolijn bieden een luisterend oor en denken graag met je mee.
> Lees hier meer voordelen van stoppen of minderen met alcohol drinken
> Lees meer over professionele hulp bij verslaving
> Lees op mentaalvitaal.nl waar je hulp kunt krijgen als je een depressie hebt