single.php
. . . verkoop Bier na wijn geeft venijn? Drankjes door elkaar drinken en de gevolgen.

Bier na wijn geeft venijn? Drankjes door elkaar drinken en de gevolgen.

Bier na wijn geeft venijn? Drankjes door elkaar drinken en de gevolgen. 

Mensen denken soms dat je sneller dronken wordt als je verschillende soorten drank door elkaar drinkt. Of dat je er een ergere kater van krijgt. Dit is niet waar. Hoe het wél zit, lees je op deze pagina. 

Bier na wijn geeft venijn? Zo zit het

De zinnen “bier na wijn geeft venijn” en “wijn na bier geeft plezier” zijn niet waar. Verschillende drankjes door elkaar drinken zorgt er niet voor dat je meer dronken wordt. Of dat je een ergere kater krijgt. Hoe dronken je wordt ligt aan andere dingen. Hieronder leggen we uit hoe het zit. 

In een glas bier zit evenveel alcohol als een glas wijn

Je wordt niet méér dronken als je bier na wijn drinkt. Want er zit evenveel pure alcohol in een glas bier als in een glas wijn. Het gaat hierbij om een standaardglas. In elk standaardglas alcohol zit 10 gram pure alcohol. En de pure alcohol is waar je dronken van wordt. 

> Lees hier wat standaardglazen zijn voor elk soort drank

Een drankje is soms meer dan een standaardglas

In een drankje zit al snel meer alcohol dan in een standaardglas. In speciaalbier zit bijvoorbeeld meer pure alcohol dan in standaardglas bier. Als je dus een glas speciaalbier drinkt na een standaardglas wijn, kun je wél meer dronken worden. En een ergere kater krijgen. Want je drinkt meer pure alcohol dan wanneer je twee standaardglazen wijn of bier zou drinken. 

Niet alleen hoeveel je drinkt bepaalt hoe dronken je wordt

Hoeveel pure alcohol je drinkt bepaalt voor een groot deel hoe dronken je wordt. Niet de soorten drankjes die je drinkt.

Maar hoe dronken je wordt, hangt van nog veel meer dingen af. Deze dingen bepalen samen hoe dronken je wordt:

  • Hoeveel pure alcohol je drinkt
  • Hoe snel achter elkaar je de drankjes drinkt
  • Je gewicht
  • Je leeftijd
  • Hoeveel je hebt gegeten
  • Of je moe bent
  • Hoe vaak je alcohol drinkt

En nog veel meer dingen. 

Deze dingen zijn elke keer dat je drinkt anders. Daarom wordt je soms meer dronken dan een andere keer. 

> Lees hier welke dingen nog meer bepalen hoe dronken je wordt

 Tip: Drink water, voorkom een kater!

Drink na elk glas alcohol een glas water of fris. Dat helpt om een kater te voorkomen. Maar wat het beste helpt om een kater te voorkomen, is niet te veel alcohol drinken.

> Lees hier meer over wat helpt tegen een kater

6 redenen waarom je je extra dronken of slecht voelt na gemixte drankjes

Soms voel je je extra dronken of slecht na het drinken van mixdrankjes of cocktails. Of van alcohol gemixt met energiedrankjes. Dit kan door verschillende dingen komen. Hieronder noemen we 6 redenen. 

Reden 1: Je weet niet precies hoeveel alcohol er in je drankje zit

Als je mixdrankjes of cocktails drinkt, weet je vaak niet hoeveel alcohol er in je drankje zit. Als je een mixdrankje uit een blikje drinkt, staat op het blikje hoeveel alcohol erin zit. Maar in andere gevallen weet je het vaak niet.

Een bar let meestal op dat er niet meer dan een standaardglas alcohol in je drankje zit. Maar dat gebeurt niet altijd. En als je zelf drankjes mixt, schenk je al snel meer alcohol dan een standaardglas in. Je drinkt dan meer alcohol zonder dat je het doorhebt.  

Reden 2: Je drinkt sneller en meer alcohol door de zoete smaak

Mixdrankjes, cocktails en energiedrankjes zijn vaak zoet. Je proeft de alcohol daardoor minder goed. Door de zoete smaak drink je de drankjes sneller op. En neem je misschien sneller nog een drankje. Zo drink je in een korte tijd veel pure alcohol. Daar word je uiteindelijk dronken van. 

Reden 3: Je kunt misselijk worden van de suiker

Van veel suiker kun je misselijk worden. Als je misselijk bent van mixdrankjes, denk je misschien dat het komt door de alcohol. En dat kan. Maar misschien ben je misselijk van de suiker. 

Reden 4: Je drinkt sneller en meer alcohol door de cafeïne

In energiedrankjes zit veel cafeïne. In cola zit ook cafeïne. Van cafeïne krijg je meer energie en voel je je wakkerder. Daardoor lijk je misschien niet snel dronken als je alcohol mixt met een drankje met cafeïne. En drink je al snel meer.

Maar het is niet waar dat je door cafeïne minder dronken bent. Het voelt misschien alleen zo. Je drinkt alsnog evenveel pure alcohol. En daar word je dronken van. 

Het is ook niet waar dat je van energiedrankjes sneller nuchter wordt. Je kunt dus niet sneller weer autorijden als je energiedrankjes drinkt nadat je hebt gedronken. 

> Lees hier meer over alcohol en energiedrankjes

Let op! Alcohol en energiedrankjes kunnen zorgen voor problemen met je hart

Alcohol en energiedrankjes kunnen allebei zorgen voor hartproblemen. Bijvoorbeeld een hartritmestoornis. Als je alcohol en energiedrankjes mixt, is de kans op hartproblemen nog groter. Zeker als je al hartproblemen hebt. 

Reden 5: Alcohol en cafeïne drogen je uit

Alcohol en cafeïne zorgen er allebei voor dat je uitdroogt. En uitdroging zorgt voor een ergere kater. Als je alcohol en drankjes met cafeïne door elkaar drinkt, droog je dus nog sneller uit. En is je kater misschien nog erger. Drink dus genoeg water als je alcohol en cafeïne drinkt. 

Reden 6: Misschien maakt koolzuur je sneller dronken

Sommige mensen denken dat je door koolzuur sneller dronken wordt. Koolzuur is de prik die in frisdrank of champagne zit. Volgens sommige wetenschappers komt alcohol iets sneller in je bloed door koolzuur1Zoals te lezen in dit onderzoek uit 2003. Daardoor zou je sneller dronken worden. Maar we weten nog niet zeker of je echt sneller dronken wordt van koolzuur. Er moet eerst meer onderzoek worden gedaan. 

Dat je misschien sneller dronken wordt door koolzuur, betekent niet dat je ook meer dronken wordt. Want hoeveel pure alcohol je drinkt blijft hetzelfde. De alcohol komt misschien iets sneller in je bloed. Maar de alcohol werkt daardoor ook iets sneller uit. 

Veelgestelde vragen

Word je sneller dronken als je alcohol met een rietje drinkt?

Je kan iets sneller dronken worden als je alcohol met een rietje drinkt. 
> Lees hier hoe dat komt 

Word je sneller dronken als je ongesteld bent?

Als je ongesteld bent, kan dit invloed hebben op hoe dronken je wordt. 
> Lees hier hoe dat komt

Word je sneller nuchter door koffie te drinken? 

Je wordt niet sneller nuchter van koffie.
> Lees hier waarom niet

Word je sneller dronken door de zon?

We weten niet zeker of je sneller dronken wordt in de zon. Maar je verbrand misschien wel sneller als je alcohol drinkt terwijl je in de zon zit. 

> Lees hier hoe dat komt
> Lees hier meer over alcohol drinken in de zon

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven