single.php
. . . zwanger Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap

Alcohol tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is de veiligste keuze voor je baby om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk schadelijk voor het ongeboren kindje. Waarom is dat? En wat kun je doen als je toch alcohol gedronken hebt? Bekijk het filmpje!

Wat is het advies over alcohol drinken tijdens de zwangerschap?

Het advies is om tijdens de zwangerschap helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is een giftige stof die schadelijk is voor de baby in je buik. Het maakt niet uit welk drankje je drinkt: bier, wijn of sterke drank. Een zwangerschap zonder alcohol is heel belangrijk voor een gezonde start voor je kind. De meeste vrouwen (96%) die weten dat zij zwanger zijn drinken dan ook geen alcohol 1Hier vind je meer cijfers over alcohol drinken en zwangerschap. We weten niet precies hoeveel schade een kleine hoeveelheid alcohol kan geven. Daarom bestaat er geen veilige hoeveelheid alcohol die je kunt drinken als je zwanger bent. Alleen door helemaal geen alcohol te drinken, voorkom je risico’s voor je kindje.

Wat gebeurt er als je tijdens de zwangerschap alcohol drinkt? 

Alcohol is tijdens de hele zwangerschap gevaarlijk voor de baby in de buik. Ook in de eerste weken als je nog niet weet dat je zwanger bent. Als je zwanger bent en alcohol drinkt, komt de alcohol via het bloed, het vruchtwater en de placenta ook in het lichaam van het baby. Voor het kind is de alcohol veel schadelijker dan voor een volwassene.

Heb je gedronken en maak je je zorgen om je kindje? Bel, mail of chat met ons!

Wat doet alcohol met de baby?

Alcohol heeft op een ongeboren kind een heel ander effect dan op een volwassene. De lever van een foetus kan de alcohol nog niet goed afbreken. Alcohol blijft daardoor langer in het bloed van de baby dan in het bloed van de moeder. Het kan daardoor ook langer schade aanrichten. Daar komt bij dat een ongeboren baby volop in ontwikkeling is. In de eerste drie maanden van de zwangerschap beginnen de organen van de baby zich te ontwikkelen. De hersenen van de baby blijven zich de hele zwangerschap ontwikkelen. Deze ontwikkelingen kunnen verstoord worden door alcohol. Het drinken van alcohol is daardoor op geen enkel moment tijdens de zwangerschap veilig. Ook niet tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Drink daarom niet als je zwanger bent.

Kan één glaasje echt kwaad?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden omdat wetenschappers er geen goed onderzoek naar kunnen doen. Hierdoor weten we niet precies hoeveel schade kleine hoeveelheden alcohol kunnen aanrichten. En of één glaasje ook al kwaad kan. Daarom bestaat er geen veilige hoeveelheid alcohol die je kunt drinken als je zwanger bent. Alleen door helemaal geen alcohol te drinken, voorkom je risico’s voor je kindje.

Wat zijn de risico’s van alcohol drinken tijdens de zwangerschap?

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap heeft verschillende risico’s. Deze risico’s hangen af van de hoeveelheid die je drinkt. En ook van wat er zich in het lichaam van het kind ontwikkelt op het moment dat je drinkt. Als je drinkt loop je risico op:

  • een miskraam
  • een te vroeg geboren of te lichte baby, die dus zwakker is
  • aangeboren gezichtsafwijkingen, zoals smalle oogspleten, een platte neus en een dunne bovenlip
  • schade aan de organen van de baby, zoals de lever en het hart
  • hersenschade van de baby; door de hersenschade kun je bij een kind afwijkingen zien, zoals een lager IQ, leerproblemen, sociale problemen, hyperactiviteit of gedragsproblemen 
  • het Foetal Alcohol Syndroom (FAS) 

Hoe blijf je alcoholvrij tijdens je zwangerschap?

Misschien is geen alcohol drinken tijdens je zwangerschap moeilijker vol te houden dan je dacht. Zie je tegen sommige situaties op, zoals borrels en verjaardagen? Hier lees je tips die je kunnen helpen een prettige, alcoholvrije zwangerschap te hebben.

  • Praat erover met je partner of anderen. Steun uit je omgeving kan je helpen bij het volhouden van een alcoholvrije zwangerschap. Het kan helpen om voor jezelf te bedenken welke steun jij nodig hebt en vraag deze aan je partner, familie en vrienden. Je kunt bijvoorbeeld je partner vragen om geen alcohol in huis te halen of vraag een vriend om tijdens een etentje of feestje samen geen alcohol te drinken. Daarnaast kun je ook andere vrienden of deelnemers van de zwangerschapscursus om tips vragen.
  • Praat met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen jou helpen met informatie en tips, of met het vinden van goede begeleiding. Je kunt ook bellen naar de Alcohol Infolijn (0900-1995), deze behandelt alle informatie vertrouwelijk. Deskundige medewerkers kunnen je meer informatie en advies geven.
  • Bereid je voor op situaties waarin jij het lastig vind om niet te drinken. Bedenk alvast wat je op die momenten gaat doen, of hoe je gaat reageren als iemand jou alcohol aanbiedt. Bedenk een andere manier om jezelf te verwennen: neem bijvoorbeeld een lekker bad of zorg voor een alcoholvrije cocktail als je iets te vieren hebt. 
  • Volg de gratis online cursus: Alcoholvrij Zwanger. De gratis cursus Alcoholvrij Zwanger is bedoeld voor zwangere vrouwen die meer willen weten over alcohol tijdens de zwangerschap. In deze cursus zijn filmpjes te zien en krijg je informatie en persoonlijke adviezen.
    > Lees meer over de cursus.
  • Drink alcoholvrije drankjes als alternatief. Let dan op dat er echt  0,0% alcohol op het etiket staat.
    > Lees meer over alcoholvrije bier en wijn.

Wat kun je doen als je toch (per ongeluk) alcohol hebt gedronken tijdens je zwangerschap?

Ben je (onverwacht) zwanger en heb je alcohol gedronken? Dit betekent niet meteen dat je kindje hier blijvende schade door oploopt. De meeste kinderen van vrouwen die (per ongeluk) hebben gedronken worden gelukkig alsnog gezond geboren. Of je kindje schade oploopt hangt af van meerdere factoren:

  • hoe vaak en hoeveel je drinkt; de risico’s op schade worden groter als je vaak en veel drinkt
  • het moment van de zwangerschap waarop je drinkt en de ontwikkelingen die bij het kindje op dat moment plaatsvinden
  • individuele factoren; iedere moeder en ieder kind reageert anders op alcohol

Heb je gedronken tijdens je zwangerschap? Dan is het belangrijk om de rest van je zwangerschap niet meer te drinken. Als je daar moeite mee hebt, zoek dan hulp!
Maak je je hier zorgen over de gezondheid van het kindje? Dan is het verstandig dit te bespreken met jouw verloskundige. Probeer om jezelf niet te verwijten dat je wat gedronken hebt tijdens je zwangerschap. Je kunt het toch niet terugdraaien en het leidt er enkel toe dat je met vervelende gevoelens rondloopt. Een zwangerschap met zo min mogelijk stress is ook belangrijk. Voor jou en voor de baby. 

Heb je gedronken en maak je je zorgen over de gezondheid van het kindje? Bel, mail of chat met ons!

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol tijdens de zwangerschap? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven