single.php
. . . verkeer Alles wat je moet weten over blaastesten

Alles wat je moet weten over blaastesten

Alles wat je moet weten over blaastesten

Als de politie je aanhoudt voor een alcoholcontrole, krijg je eerst een blaastest. Als je alcoholpromillage volgens die blaastest te hoog is, moet je mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Die meet heel precies je promillage. De uitslag bepaalt wat je boete of straf wordt.

Blaastest op straat

In het verkeer doet de politie wel eens alcoholcontroles.
Bij die controles gebruikt de politie een blaastest. Met een blaastest kun je meten hoeveel alcohol je in je bloed hebt.
De politie gebruikt voor deze blaastest een blaasapparaat. Een andere naam hiervoor is alcoholtester. Als je hierin blaast, meet het apparaat hoeveel alcohol je in je lichaam hebt. Als je goed blaast, hoor je een pieptoon. Je moet net zo lang blazen tot die pieptoon stopt. Voor de uitslag gebruikt het apparaat een letter. 

  • P (pass) betekent dat je door mag rijden. Je hebt niet te veel gedronken.  
  • P/A (pass/ alert) betekent dat je mag doorrijden als je meer dan 5 jaar je rijbewijs hebt. Als je je rijbewijs minder dan 5 jaar hebt, moet je een ademanalyse doen. 
  • A (alert) betekent dat je altijd een ademanalyse moet doen. Je promillage kan te hoog zijn.
  • F (fail) betekent dat je alcoholpromillage te hoog is. Je moet een ademanalyse doen.

Deze test op straat heet ‘voorlopig ademonderzoek’.
Als je volgens de test te veel alcohol hebt gedronken om nog te rijden, moet je naar het politiebureau voor een ademanalyse. Te veel alcohol is meer dan 0,5 promille. Als je minder dan 5 jaar je rijbewijs hebt, is alles boven 0,2 promille te veel.

Blazen is verplicht
Je bent verplicht om te blazen. Als je niet meewerkt, krijg je een straf. Dit geldt niet voor mensen die te dronken zijn om te blazen of niet kunnen blazen door astma of andere medische redenen. Zij moeten een bloedtest doen.

Ademanalyse op het politiebureau of in de alcoholbus

Als je volgens de test te veel hebt gedronken, doet de politie een ademanalyse. Er moeten 20 minuten zitten tussen de ademanalyse en het moment dat de politie je vroeg om de voorlopige blaastest te doen.  De ademanalyse kan je alcoholpromillage heel precies meten. Veel preciezer dan de blaastest. De test wordt op het politiebureau gedaan. Bij grote alcoholcontroles staat er soms ook een alcoholbus, waar je de ademanalyse doet.
Je moet 2 keer blazen.

Wat gebeurt er met de uitslag van de ademanalyse?

De uitslag van de analyse staat op het scherm. De uitslag is het ademalcoholgehalte of AAG. Dit wordt ook wel UGL genoemd. AAG en UGL betekenen allebei: aantal microgrammen per liter adem. Dit is iets anders dan een alcoholpromillage. Dat is het bloedalcoholgehalte of BAG.

> Lees hier hoe je UGL/AAG kunt omrekenen naar een promillage

Het getal dat uit de ademanalyse komt, bepaalt voor een groot deel je boete of straf. Er zijn ook andere dingen die de boete of straf bepalen, zoals deze dingen: 

  • het vervoermiddel dat je bestuurde  
  • of je meewerkte
  • of je extra risico’s nam in het verkeer 
  • of je een ongeluk veroorzaakte

Als je promillage te hoog is, mag je niet meer rijden en moet je zelf zorgen dat jij en je voertuig weer thuiskomen. Je krijgt ook altijd een boete of een andere straf of maatregel. Hier kan bij horen dat je je rijbewijs een tijd kwijt bent. 

> Lees meer op deze pagina over boetes en straffen

Als je het niet eens bent met de uitslag

Ben je het niet eens met de uitkomst van de ademanalyse, dan kun je een bloedtest laten doen. Dit heet een tegenonderzoek. Als je dit wilt, moet je dat meteen na de uitslag tegen de politie zeggen. De politie belt dan een arts of verpleegkundige. Die moet binnen een uur komen om bloed af te nemen.

Voordat de politie belt, moet je betalen voor de arts of verpleegkundige en het verpakken en versturen van het bloed. Het bloed wordt verstuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut. Het onderzoek dat zij doen moet je ook zelf betalen.

Het ademanalyseapparaat stap-voor-stap

1. Infrarood meet je promillage

Je adem komt in een ruimte terecht. Dit is de meetcel. Daar wordt de infraroodstraling van je adem gemeten. De reden hiervoor is dat alcohol bestaat uit moleculen die veel infraroodstraling opnemen. Hoe meer je drinkt, hoe meer infraroodstraling de meetcel meet.

2. Een verwarmingselement voorkomt condens

Je adem is heel warm en zorgt voor condens in de meetcel. Dit kan invloed hebben op de meting. Daarom zit er naast de meetcel een verwarmingselement dat de meetcel verwarmt tot 41 graden. Hierdoor condenseert de adem niet.

3. Cel controleert of je de test goed uitvoert

In de meetcel zit ook een multi-reflectiecel. Die zorgt ervoor dat het apparaat een foutmelding geeft als je de test niet goed doet. Of als je sigarettenrook of iets anders in het apparaat blaast.

4. Een sensor berekent je promillage nog een keer

Na de meetcel gaat een klein beetje van je adem door naar een sensor. Die sensor is een extra controle van de meting in de meetcel. Als de sensor iets anders meet dan de meetcel, zie je een foutmelding.
De sensor is een elektrochemische sensor. Alcohol kan stroom veroorzaken tussen twee elektroden. Het spanningsverschil tussen beide elektroden wordt daarna in het apparaat omgerekend tot de alcoholconcentratie in de gemeten lucht. 

5. Microcomputer rekent alles om naar UGL

De microcomputer van het blaasapparaat rekent de testuitslag van de meetcel en de sensor om naar UGL. Dat staat voor μg/l. Dat betekent microgram per liter bloed. Die berekeningen zijn vastgelegd in de wet.

Veelgestelde vragen

Zelf een blaastest doen voor je gaat rijden. Slim?

Zelf een blaastest kopen en doen voordat je gaat rijden heeft voor- en nadelen.

Het voordeel is dat de test je een idee geeft van je promillage op dat moment. Daarmee kun je inschatten of het veilig is om te rijden. Nadeel is dat de blaastesten die te koop zijn nooit helemaal betrouwbaar zijn. Ze kunnen een verkeerd promillage aangeven. Als die te laag is, ga je misschien rijden met meer alcohol in je bloed dan mag. Je kunt dan niet meer helemaal goed rijden en kunt dus ook nog een boete of straf kunt krijgen bij een alcoholcontrole.

Je kunt je alcoholpromillage ook inschatten met de promillagecalculator op deze website. Maar ook deze manier is niet helemaal betrouwbaar. Het veiligst is om helemaal geen alcohol te drinken als je nog moet rijden. Als je toch hebt gedronken, kun je het beste zeker 1,5 uur per glas wachten tot je weer aan het verkeer deelneemt.

> Lees hier meer over hoe lang je moet wachten met rijden nadat je alcohol hebt gedronken

Mag de politie op eigen terrein van iemand een blaastest afnemen?

De politie mag mensen op hun eigen terrein aanhouden als ze iets doen dat strafbaar is of dat van plan zijn. Bijvoorbeeld als iemand door dronkenschap overlast geeft. Of als iemand duidelijk te veel heeft gedronken en in de auto wil stappen. Of al op de bestuurdersstoel zit. De politie mag mensen niet op eigen terrein aanhouden alleen omdat ze dronken zijn. 

Kun je een blaasapparaat beïnvloeden of omzeilen?

Nee, je kan een blaasapparaat niet beïnvloeden. Er bestaan wel wat verhalen dat dat zou kunnen. Bijvoorbeeld met koffie of kauwgom, of door een euro onder je tong leggen. Maar dit klopt niet. Er is niets dat je kunt doen dat zorgt dat een blaasapparaat een andere uitslag geeft.

Kunnen rook of etenswaren invloed hebben op een blaasapparaat?

Nee, wat je eet heeft geen invloed op de uitslag van het blaasapparaat.

Ook roken heeft geen invloed. Als je rookt, laat de politie je eerst alle rook uitblazen. Pas een paar tellen daarna mag je de test doen.  

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven