10 tips om zonder alcohol door het leven te gaan
Als je stopt met drinken of veel minder gaat drinken, worden sommige dingen gelukkig vanzelf beter. Je humeur wordt beter en je kunt weer meer genieten. Je voelt je helderder en fitter. Je krijgt beter contact met mensen om je heen. En je gaat beter slapen. Maar sommige dingen hebben aandacht en tijd nodig. Bijvoorbeeld: wat doe je op de momenten dat je vroeger dronk? Met de tips hieronder kun je het jezelf wat gemakkelijker maken.
1. Ga alcohol uit de weg
- Zorg dat je geen drank in huis hebt. Je kunt ook de boodschappen een tijdje laten bezorgen, zodat je niet in de supermarkt komt.
- Vaak is het beter om een tijdje niet naar plaatsen en mensen te gaan die met alcohol te maken hebben. Blijf even weg bij het uitgaansleven en feestjes met veel drank. Neem een tijdje geen contact op met mensen met wie je vaak samen dronk.
- Denk je dat je weer wat meer aankunt? Dan kun je uitproberen of je controle kunt houden bij die plekken of mensen. Probeer niet alles tegelijk en doe het niet te lang. Ga bijvoorbeeld een half uurtje naar een verjaardag en niet de hele avond.
- Bedenk van tevoren wat je doet als iemand je alcohol wil geven. Bedenk wat je doet als je trek krijgt. Je kunt ook vragen of iemand met je meegaat om je te steunen. Veel mensen gaan pas weer echt uit als ze al een flinke tijd zijn gestopt.
2. Leer omgaan met trek
Iedereen die stopt of mindert met alcohol krijgt wel eens trek. De een meer dan de ander. Soms is dat onverwacht. Soms nog lange tijd nadat je gestopt bent. De trek kan heel heftig zijn. Maar trek gaat meestal vrij snel voorbij. Het helpt als je al hebt bedacht wat je gaat doen als je trek krijgt in alcohol. Trek wordt bij de meeste mensen die stoppen steeds minder.
> Lees meer over omgaan met trek
3. Bekijk het dag voor dag
Voelt het als een enorm groot doel om nooit meer te drinken? Soms helpt het om steeds maar een dag vooruit te kijken. Je zegt tegen jezelf: ‘Vandaag ga ik niet drinken.’ En de volgende dag zeg je dat weer tegen jezelf. Zo ga je dag voor dag verder.
4. Geef jezelf een schouderklopje
Stoppen en gestopt blijven is niet gemakkelijk. Als het lukt is dat echt knap. Dat geldt ook voor minderen. Sta daarom vaak stil bij successen. In het begin is dat misschien elk uur of elke dag die je zonder drank bent doorgekomen. Of iedere keer dat je zonder alcohol uit de supermarkt bent gelopen. Later wordt dat meestal minder vaak. Beloon jezelf met iets moois of iets leuks als je een bepaalde periode alcoholvrij gebleven bent. En blijf dat doen.
Door een alcoholprobleem kun je negatief over jezelf gaan denken. Daarom is het goed om aandacht te geven aan wat er goed gaat. Als je beter over jezelf gaat denken, krijg je meer vertrouwen dat je het kunt volhouden. Dat vertrouwen helpt om alcoholvrij te blijven.
5. Probeer nieuwe gewoontes uit
Doe nieuwe dingen op momenten dat je alcohol dronk. Ga bijvoorbeeld wandelen, sporten, douchen of uitgebreid koken op die momenten. Of bel iemand.
Ook kan het goed zijn om een nieuw ritme in je week te vinden. Op vaste dagen sporten, muziek maken of afspreken met vrienden bijvoorbeeld. Je kunt kiezen voor een cursus, vereniging of vrijwilligerswerk. Veel onderzoekers zeggen dat mensen zich beter voelen als ze andere mensen helpen.
6. Leer anders omgaan met vervelende gevoelens
- Leer jezelf op een andere manier omgaan met vervelende gevoelens. Je kunt ze bijvoorbeeld opschrijven of iemand vertellen. Bewegen of sporten kan ook helpen. Je kunt ook leren om anders te kijken naar gevoelens. Bijvoorbeeld door met een psycholoog of coach te praten. Of door iets te lezen over mindfulness.
- Als je eerder in de gaten hebt dat je gespannen bent, kun je voorkomen dat gevoelens oplopen. Mindfulness, meditatie en yoga kunnen helpen om spanning in je lichaam en hoofd op te merken. Ook kunnen ze helpen om te ontspannen.
> Op mentaalvitaal.nl vind je tips voor ontspanning
- Soms hebben vervelende gevoelens te maken met een leegte in je leven. Misschien vraag je je af wat de zin van je leven is. Of misschien voelt het alsof je aan een nieuw leven begint. En ben je onzeker of het lukt om er wat van te maken. Kijk eens naar de tips op mentaalvitaal.nl over dit soort vragen. Je kunt ook contact opnemen met een geestelijk verzorger. Die weet alles van levensvragen.
7. Verbeter relaties met anderen
- Vertel de mensen die belangrijk voor je zijn dat je gaat stoppen of gestopt bent met alcohol. Ze begrijpen je dan beter als je de eerste tijd moe of geïrriteerd bent. En ze kunnen je aanmoedigen om vol te houden. Ook krijg je vaak betere relaties met mensen als je moeilijke momenten deelt. Relaties met anderen zijn heel erg belangrijk als je een leven zonder alcohol opbouwt.
- Zijn relaties met anderen door het drinken verslechterd of verbroken? Vraag die persoon wat nodig is om weer (beter) contact te krijgen. Luister goed en laat merken dat je het begrijpt. Doe niet te veel beloftes en houd je aan de afspraken die je maakt. Zo kan het vertrouwen weer groeien. Soms kan het goed zijn om in therapie te gaan met je partner, familielid of gezin. De verslavingszorg of je huisarts kan helpen om een relatie- of gezinstherapeut te vinden.
8. Vraag hulp en advies
Leren leven zonder alcohol hoef je niet alleen te doen. Je kunt veel verschillende vormen van steun krijgen. Hieronder lees je er een paar:
- Vraag hulp aan anderen
Dat kan van alles zijn: een keer koffiedrinken, samen een avondwandeling maken of op een cursus gaan. Of je kunt vragen of je iemand een berichtje mag sturen als je het moeilijk hebt. Vertel dat je wel wat steun kunt gebruiken om het stoppen beter vol te houden. Vaak willen mensen dan graag iets voor je doen. Als je het op kunt brengen, kun je ook iets voor de ander doen.
- Ga een keer naar een zelfhulpgroep of bezoek een forum.
Er zijn heel veel andere mensen met een alcoholprobleem die dezelfde dingen meemaken als jij. In groepen en op internet kun je je verhaal vertellen. Of tips vragen aan mensen met ervaring. Misschien is één keer genoeg. Maar je kunt ook langere tijd steun zoeken bij een groep of forum. Sommige groepen werken met buddy’s: iemand die zelf al lang geleden gestopt is, steunt jou dan.
> Lees meer over zelfhulpgroepen
> Bezoek een forum op allesoverdrinken.nl
- Vraag hulp bij de verslavingszorg.
De verslavingszorg kan je helpen om te leren leven zonder of met minder alcohol. Ook als je al bent gestopt met drinken. Je kunt een gratis adviesgesprek vragen op allesoverdrinken.nl.
> Hier vind je een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt
9. Zoek een behandeling voor onderliggende problemen
Een probleem met alcohol gaat vaak samen met andere psychische problemen. Bij sommige mensen is dat al bekend. Andere mensen merken het pas als ze stoppen met drinken.
- Trauma
Misschien heb je iets meegemaakt waar je nog altijd last van hebt: een trauma. Bijvoorbeeld (seksueel) geweld of een ongeluk. Als je stopt met drinken, kunnen gevoelens daarover weer boven komen. Het is belangrijk om daar hulp bij te zoeken. Hulp kan ervoor zorgen dat je niet weer veel gaat drinken of er andere problemen bij krijgt. Er zijn speciale behandelingen voor trauma’s. Er zijn ook nieuwe soorten behandelingen bijgekomen, zoals EMDR. Hierdoor kan je trauma misschien behandeld worden, ook als dat eerder niet kon. Overleg hierover met je huisarts.
- ADHD, depressie of andere psychisch klachten
Veel mensen met een alcoholprobleem hebben ook ADHD, angstklachten, depressie of een ander psychisch probleem. Sommige mensen komen daar pas achter als ze stoppen met alcohol. Denk je dat je last hebt van een psychisch probleem? En heb je daar geen hulp of medicijnen voor? Praat dan eens met je huisarts. Goede hulp en/of medicijnen kunnen het gemakkelijker maken om alcoholvrij te blijven.
> Op mentaalvitaal.nl lees je hoe je hulp vindt bij psychische problemen
10. Lees of luister naar ervaringen van anderen
Als je stopt met drinken, kun je je soms best alleen voelen. Toch zijn er heel erg veel mensen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Het kan fijn en leerzaam zijn om hun ervaringen en tips te lezen of horen. ‘Is het leven zonder alcohol saai?’, ‘Wordt het gemakkelijker als je langer gestopt bent?’ Dit soort vragen en hun antwoorden kun je lezen op een forum of vind je in onderstaande tips:
Kijk- en luistertips
- Bekijk de video’s met verhalen van anderen op allesoverdrinken.nl of lees berichten op het forum.
- Kijk eens op de website van het tijdschrift Lef.
- De Anonieme Alcoholisten hebben veel boeken over stoppen met alcohol.
- Lees de ervaringsverhalen op de website van Brijder en Jellinek of Tactus verslavingszorg.
- Bekijk de documentaire Roes. Let op: Hier komt veel alcohol in beeld. Hou er rekening mee dat je daar trek van kunt krijgen.
- Op ikpas.nl vind je een lijst met boeken over (stoppen met) alcohol.