Door het leven zonder alcohol: uitdagingen en kansen
Ontwenningsverschijnselen zijn vervelend, maar ze gaan meestal snel voorbij.
De kans is groot dat je je al snel veel beter voelt dan toen je nog dronk. Toch kan het nog lang lastig blijven om minder of niet te drinken. Op deze pagina lees je hoe dat komt. En wat je kunt doen om moeilijke momenten door te komen. Je leest ook hoe een leven zonder alcohol kansen geeft voor beter contact met anderen en een gelukkiger leven.
Wat voor uitdagingen kom je tegen als je gestopt bent met drinken?
Als het gelukt is om te stoppen of te minderen, dan is dat een hele prestatie. Maar ook volhouden is een hele kunst. Je hebt tijd nodig om te wennen aan een leven zónder of met veel minder alcohol. Zeker als je lange tijd veel dronk.
Dat is soms lastig uit te leggen aan anderen. En voor jezelf is het misschien ook moeilijk te begrijpen. Hieronder lees je waarom het een flinke uitdaging kan zijn om alcoholvrij te blijven. Voor een deel heeft het te maken met de hersenen. Maar het heeft ook te maken met andere dingen, zoals de reden dat je dronk.
Je hersenen zijn nog niet gewend
Toen je alcohol dronk zijn je hersenen gewend geraakt aan alcohol. Als je stopt of mindert met alcohol hebben je hersenen tijd nodig om hier aan te wennen. Ook als je geen ontwenningsverschijnselen meer hebt of nooit hebt gehad. Je hersenen moeten opnieuw in evenwicht komen. Daarom kan het in de eerste weken of maanden lastig zijn om te slapen. Ook kan het lastig zijn om blijheid te voelen en te genieten. Dit wordt meestal vanzelf weer beter. Veel mensen genieten dan juist meer van gewone dingen dan toen ze nog veel alcohol dronken. Ook je slaap wordt meestal juist beter.
> Lees hier waarom je beter slaapt zonder alcohol
Je hersenen richten nog steeds alle aandacht op alcohol
Toen je dronk waren je hersenen gericht op alcohol drinken. Als je stopt of mindert, blijft dat nog een tijd zo. Dingen die met alcohol te maken hebben, vallen je op. Dit zorgt ervoor dat je nog vaak aan alcohol denkt. Hierdoor kun je weer trek krijgen. Na een tijdje wordt de aandacht voor alcohol meestal vanzelf minder.
> Lees meer over omgaan met trek
Je moet nog nieuwe gewoontes ontwikkelen
Als je gewend bent op vaste momenten op een dag te drinken, dan valt er op die momenten een gat. Je hebt nieuwe gewoontes nodig voor die momenten. Dat kost aandacht en tijd. Maar het geeft je ook de kans om tijd te besteden aan dingen of mensen die je leuk of belangrijk vindt.
> Hier vind je tips
Je moet leren het zonder alcohol te doen
Mensen drinken vaak alcohol om een reden. Bijvoorbeeld voor de gezelligheid.
Andere redenen die veel voorkomen zijn:
- om te ontspannen
- om te kunnen slapen
- om je zelfverzekerder te voelen
- om losser te zijn
- om met gevoelens om te gaan
De uitdaging is om hier andere manieren voor te vinden. Je kunt het zien als een kans om nu een echte oplossing te vinden voor iets waar je moeite mee hebt. Je kunt er hulp bij vragen via de huisarts.
> Hier vind je tips
Van sommige situaties krijg je zin in alcohol
Op sommige plekken en bij sommige mensen is er altijd alcohol. Zoals in de horeca, op feestjes en bij sommige vrienden. Hierdoor kun je weer zin krijgen in alcohol. Uitgaan zonder alcohol is daarom voor veel mensen lastig als ze stoppen met drinken. Toch kan je hier ook aan gewend raken. Of je leert nieuwe plekken en mensen kennen waar alcohol minder aanwezig is.
Je komt problemen tegen die door het drinken zijn begonnen
Als je stopt, zie je soms pas goed wat voor problemen het drinken heeft gegeven. Bijvoorbeeld op het werk of met familie of een partner. Of het voelt alsof je tijd hebt verloren en niet vooruit bent gekomen. Misschien heb je te maken met vervelende gevoelens zoals schaamte, schuldgevoel, spijt en verdriet. Het kan ervoor zorgen dat je weer verlangt naar alcohol, zodat je deze gevoelens weg kunt drukken. Het is goed om stil te staan bij de negatieve gedachten die je hebt en je af te vragen of je anders kunt kijken naar de situatie.
Bijvoorbeeld: de tijd dat je te veel dronk kun je bekijken als levenservaring. Iets waar je van geleerd hebt en waardoor je je nu juist meer kunt ontwikkelen. Of waardoor je anderen beter kunt begrijpen.
Relaties met anderen kunnen juist sterker worden als je samen een moeilijke periode hebt overwonnen.
Je kunt vervelende gevoelens niet meer wegdrinken
Als je lang hebt gedronken, ben je misschien gewend vervelende gevoelens ‘weg’ te drinken. Alcohol hielp je om gevoelens als angst, verdriet, onrust en somberheid niet te voelen. In het begin kan het moeilijk zijn om zonder alcohol met die gevoelens om te gaan. Het heeft tijd nodig om (opnieuw) te leren omgaan met deze gevoelens. Het kan goed zijn om hier hulp bij te vragen, bijvoorbeeld via de huisarts. Als het lukt om beter met gevoelens om te gaan, kun je je juist sterker voelen. De kans wordt dan kleiner dat je weer verslaafd raakt of andere psychische problemen krijgt.