Hoe heet de stof bij alcohol waar je verslaafd aan raakt? Wat doet die stof? Waarom kan je lichaam op een gegeven moment niet meer zonder die stof?
De stof uit de alcoholhoudende drank waar je verslaafd aan kunt raken heet alcohol of (scheikundig) ethanol. Bij regelmatig gebruik kan er lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid ontstaan.
Lichamelijk afhankelijkheid heeft te maken met twee eigenschappen van alcohol: je hebt er steeds meer van nodig om het gewenste (verdovende) effect te krijgen (dat proces heet ook wel gewenning) en je lichaam protesteert als het de stof niet meer toegediend krijgt. Dat protesteren uit zich in ontwennings- of onthoudingsverschijnselen (beroerd voelen, trillen, angstig worden). Het feit dat het gebruik van alcohol lichamelijke afhankelijkheid kan veroorzaken betekent in de praktijk dat het risico groot is dat de gebruiker doorgaat met gebruik en bovendien steeds meer gaat gebruiken.
Geestelijke afhankelijkheid is de eigenlijke verslaving. Dit betekent dat de gebruiker zich bijzonder onrustig voelt als hij niet onder invloed is van het middel; er is sprake van een zeer sterke drang (craving, trek of zucht) om door te gaan met gebruik. Zowel de lichamelijke als geestelijke afhankelijkheid wordt mede verklaard door processen die zich in de hersenen afspelen. De stof die vrijkomt als alcohol afgebroken wordt bezet namelijk een plek in de celstofwisseling die normaal door andere stoffen wordt bezet. Als gestopt wordt met alcoholgebruik ontbreekt deze stof waar het lichaam letterlijk aan gehecht is geraakt waardoor de gebruiker zich zowel op geestelijk als op lichamelijk niveau zeer onwel gaat voelen. Na een langere periode van niet-drinken herstelt zich het natuurlijk proces in de hersencellen.
Bovenstaande video kun je hier ook vinden in andere talen.