Wij werken in een instelling met lichamelijk gehandicapten. Een aantal clienten gebruiken overmatig alcohol. In hoeverre zijn wij verantwoordelijk voor als er wat gebeurd met hen? Is hier iets over bekend in de wetgeving ?
In de regel hebben diverse instellingen een alcoholbeleid afgestemd op de doelgroep en dit vastgelegd in protocollen. U zou deze vraag bij uw afdelingshoofden kunnen neerleggen zodat zij dit kunnen uitzoeken. In een protocol zou ook moeten staan waar uw grenzen liggen in het bieden van hulp en wanneer u hulp (inschenken van alcohol) mag weigeren.
Als begeleider van lichamelijk gehandicapten heb je in de regel geen bevoogdende functie. Cliënten zijn dus zelf verantwoordelijk voor hun eigen daden.
Alcoholgebruik is een interessant discussiepunt binnen een organisatie. Maatregelen treffen zoals het weigeren van schenken en “ingrijpen” om een veilig leefklimaat te bewaken zullen met een heel team moeten worden besproken. Bij overmatig alcoholgebruik zal het team naast maatregelen ook alternatieven moeten bieden aan de cliënten. Dit kan in de vorm van goede voorlichting en deskundige hulpverlening. Bovendien kunt u de patiëntenraad betrekken bij eventuele acties zodat er niet alleen van ‘bovenaf’ iets aan de cliënten opgelegd wordt.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de Alcohol Infolijn: 0900 1995 (10 ct/pm).