Verpleeg-en verzorgingshuizen
Alcoholproblemen in verpleeghuis
Bij zware drinkers in een verpleeghuis is het moeilijk om het probleem aan te pakken, omdat ze vaak hun hele leven al bovenmatig gedronken hebben. Deze zogenaamde ‘zorgmijders’ krijgen nu, tegen hun wil in, met zorg te maken. Door de vergrijzing zal dit een grotere groep worden.
Alcoholbeleid opstellen
Overlast van bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen is vaak aanleiding om een alcoholbeleid te ontwikkelen. Maar naast de groep ouderen die duidelijk overlast bezorgen, is het eveneens van belang vanuit (geestelijk) gezondheidsperspectief aandacht te besteden aan de zogenaamde ‘stille drinkers’. Zij trekken zich op hun kamer terug en bezorgen andere weinig overlast.
Onderdeel gezondheidsbeleid
Een alcoholverbod in verpleeg- en verzorgingshuizen biedt weinig soulaas. Beter kan gefocust worden op een alcoholmatigingsbeleid met als uitgangspunt preventie en/of gezondheid. Een alcoholbeleid kan bijvoorbeeld opgenomen worden als onderdeel van het algemene gezondheidsbeleid in een verpleeg- of verzorgingshuis.
Dit betekent onder meer dat het personeel deskundig genoeg moet zijn om het alcoholgebruik bespreekbaar te maken met bewoners. Bijvoorbeeld door extra trainingen en het aanstellen van een alcoholconsulent per afdeling. Het personeel vindt het namelijk vaak erg moeilijk om een bewoner aan te spreken op zijn/haar alcoholgebruik. Bovendien wordt zij hierin nog te weinig ondersteund, ook door directie en management.
Preventieactiviteiten
Via verschillende kanalen zouden activiteiten kunnen worden ontplooid ter preventie van alcoholmisbruik, bijvoorbeeld via de intake van de toekomstige bewoners, via regelgeving en via (vroeg)signalering.